Primátorovi Prešova schválili mesačný plat

18.02.2003 Prešov

Primátorovi Prešova Milanovi Benčovi schválili 3. februára na druhom zasadnutí tunajšieho mestského zastupiteľstva (MsZ) mesačný plat 62 tisíc Sk. Rozhodnutie je účinné od 30. decembra 2002, kedy sa novozvolený primátor, člen SDĽ, ujal funkcie. Za návrh o tejto výške platu hlasovali 20 poslanci, traja boli proti a ôsmi sa zdržali. Hlasovali všetci z 31-členného poslaneckého zboru.

Benčov predchodca Juraj Kopčák skončil s mesačným platom 55 tisíc Sk, k nemu mal 27 500 Sk pohyblivú časť v podobe mesačnej odmeny. Poslanec za štvorkoalíciu ANO - DS - SDKÚ - Smer Jozef Kužma kritizoval v diskusii návrh na Benčov plat. Ak bude mať k nemu 50-percentnú mesačnú odmenu z neho, jeho príjem bude 93 tisíc Sk. "Taký nemá ani premiér Slovenska, " dodal bývalý poslanec Národnej rady SR za Slovenskú demokratickú koalíciu. Kužmov kolega Juraj Hurný sa pýtal, či Benč nemôže začínať vo funkcii od Kopčákovej úrovne. Primátor odpovedal, že chcel plat ako Kopčák, ale odmietol sa ďalej k tomu vyjadriť. Výšku platu mu navrhla mestská rada.

Všetci 11 členovia štvorkoaličného klubu v prešovskom parlamente boli proti, resp. sa zdržali. Za boli 13 členovia klubu KDH a siedmi členovia klubu SDĽ - HZDS (vrátane nezávislého poslanca Ivana Benka). Podľa platnej legislatívy minimálny mesačný plat primátora takého mesta ako je Prešov predstavuje čiastku 43 800 Sk, MsZ mohlo Benčovi zvýšiť ju až dvojnásobne. Poslanci tiež rozhodli s účinnosťou od 1. januára 2003 o mesačných platoch štatutárneho zástupcu primátora Stanislava Kahanca (KDH - 33 000 Sk), dlhodobo uvoľneného poslanca MsZ na výkon funkcie zástupcu primátora Milana Lacu (SDĽ - HZDS - 32 000 Sk) a hlavného kontrolóra Milana Tkáčika (27 000 Sk). Za takto predložený návrh hlasovali 24 poslanci, jeden bol proti a štyria sa zdržali.
 

Vyberte región